Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Losos so smotanovou omáčkou s pestom a vychladený Savignon

Grilovaný filet z lososa so smotanovou omáčkou s pestom je veľmi jednoduchý recept, ktorý je plný chuti! Filety z lososa sa pečú na horúcom grile, aby získali pekné ľahké pripálenie a potom sa pokryjú ľahkou omáčkou z pesta na báze smotanového syra. Servíruje sa s vychladeným vínom Savignon pre dômyselné doplnenie chutí. Je to tak dobré!

Losos + pesto
nezvyčajne vynikajúca kombinácia

Samotný grilovaný losos je veľmi populárny a jednoduchý. To, čo robí tento recept výnimočným je práve krémová smotanová omáčka s pestom. Lososa s krémovou pesto omáčkou môžete podávať s grilovanou špargľou a rajčinami, inou grilovanou zeleninou alebo s varenými zemiakmi.

Čo budete potrebovať

Filety z lososa

Olivový olej

Soľ a korenie (čierne korenie alebo 4 farebné korenie)

Nastrúhaný syr (Mozzarela, Eidam, Gouda)

Mlieko

Tavený syr v črievku

Čerstvú bazalku na podávanie (môže ale nemusí byť)

Prílohu podľa vlastného výberu (grilovaná zelenina, zemiaky..)

Pesto

Príprava lososa

Pri grilovaní lososa je veľmi dôležité, aby ste filety vybrali z chladničky skôr a aby mali izbovú teplotu. Lososa osušte papierovými utierkami.
Predhrejeme si gril alebo grilovaciu panvicu. Panvica alebo gril musia byť naozaj rozpálené. Obe strany lososa potrieme olivovým olejom a okoreníme korením podľa vlastného výberu (niekedy je menej viac - čerstvo zomleté 4 farebné korenie a soľ sú tou správnou voľbou). Samozrejme, môžete použiť aj korenie na ryby alebo akékoľvek iné korenie. Na rozpálenú panvicu dáme 2 lyžičky olivového oleja a lososa (kožou dole) opekáme na miernom ohni. Asi po 3-4 minútach lososa prevráťte. Pečte dokým nie je hotový - bežný filet sa opeká približne 3-4 minúty z každej strany. Podľa jeho hrúbky a podľa toho, ako máte radi opečeného svojho lososa.

Víno vychladíme do teploty 9-11°C

Veľmi lahodný, jemný elegantný Savignon s arómou kvetov čiernej bazy a egrešu. V dochuti s tónmi čiernej ríbezle. Neľahká starostlivosť o túto vinicu prináša stále ovocie v podobe tohto krásneho vína. Krásne sa hodí k filetu z lososa so syrovou omáčkou. Prepojenie chutí Savignonu a grilovaného filetu z lososa dodáva radosť z chutí. 

Savignon 2021


Savignon má perfektnú harmóniu s jedlom, ale aj bez neho. Prekvapí svojou plnou chuťou a nádhernou, sviežou arómou. Hodí sa najviac ku jedlám s vyššou kyselinkou, napríklad k syrovej omáčke s citrónom.

Medzitým si pripravíme syrovú omáčku

V hrnci si pripravíme mlieko, ktoré zohrejeme a roztopíme v ňom tavený syr v črievku, nastrúhanú mozzarelu, taktiež môžeme nastrúhať aj syry, ktoré nám ostali v chladničke. napríklad kúsok parenice, parmezánu alebo aj nivy. Všetko miešame s metličkou to jemnej, hladkej konzistencie. Nezabudneme okoreniť čiernym korením, pokiaľ ste nedávali veľa nivy taktiež posolíme. So soľou však opatrne, pesto je slanésamo o sebe a budeme ho do omáčky pridávať. Podľa chuti môžeme pokvapkať šťavou z citrónu. miešame kým nezhustne. Omáčku odstavíme z ohňa a vmiešame bazalkové pesto podľa chuti.

Môžem použiť pesto z obchodu?

Na tento recept  sa používa domáce bazalkové pesto, pretože domáce je samozrejme najlepšie, ale môžete použiť aj pesto kupované v obchode. 

Servírovanie

Servírujeme s grilovanou zeleninou alebo varenými zemiakmi. Na vrch môžeme pridať čerstvú bazalku a pár kvapiek pesta na dekoráciu. K jedlu sa krásne hod vychladený pohár vína Savignon.

Prajeme vám dobrú chuť!

Obľúbené letné ľahké vína Martin Šebesta

Zdroj: https://www.cookingclassy.com/grilled-salmon-with-creamy-pesto-sauce/

Upozornenie

Predaj alkoholických nápojov len pre osoby nad 18 rokov!

Možný nákup iba ucelené kartóny 6 ks fliaš (môže byť aj mix rôznych fliaš), vzhľadom na krehkosť tovaru.

Upozornenie

Predaj alkoholických nápojov len pre osoby nad 18 rokov!

Možný nákup iba 6 ks fliaš (aj mix), vzhľadom na krehkosť tovaru.