Základné pravidlo
Pri otvorenej fľaši vína, ktorú si necháme na inokedy sa hovorí: čím menej kyslíku, alebo čím kratšie je víno na vzduchu, tým viac ti bude chutiť, keď sa k nemu vrátiš
Prečo je to tak? Je to jednoduché. Čím dlhšie víno vystavíme kyslíku, tým viac znižujeme jeho kvalitu. Vo fľaši dobrého vína sa pred otvorením nachádza neutrálny plyn na vyplnenie voľného priestoru a samotné víno. Keď sa víno otvorí, neutrálny plyn vo fľaši, ktorý udržuje kvalitu vína, sa vymení za kyslík. Kyslík je pre víno škodlivý, nakoľko môže rýchlo zvetrať, stratiť svoju typickú chuť, či arómu.
Napríklad, týždeň otvorené víno môžeme pripraviť o sviežosť a ovocnú arómu, no i chuť. Platí to i pri mladých vínach. Preto čím skôr víno dopiješ, alebo použiješ do talianskeho rizota, tým lepší zážitok z neho budeš mať.
Existujú však aj výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Občas chuti starších a kvalitných vín dokonca prospeje, ak ich budete servírovať až druhý deň po otvorení. Týka sa to hlavne niektorých červených vín, pri ktorých vplyvom okysličenia príde k zjemneniu tanínov.
Rovnako niektoré mladé vína si na druhý deň vychutnáte ešte viac. Ľahká oxidácia vo fľaši má totiž v takýchto prípadoch podobný efekt ako dekantácia – proces, pri ktorom kyslík pomáha zvýrazniť arómu vína.