Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Čo s nedopitou fľašou vína?

Nestáva sa to často, ale občas sa to stane každému. Nedopitá fľaša vína po večeri, po varení, po večierku s priateľmi, alebo ste len mali chuť na jeden pohár vína k tanieru syrov. Aj nedopité víno si môže zachovať svoju kvalitu. V dnešnom článku sa dozviete, čo robiť s načatou fľašou, aby Vaše víno na tej kvalite nestratilo.

Základné pravidlo 

Pri otvorenej fľaši vína, ktorú si necháme na inokedy sa hovorí: čím menej kyslíku, alebo čím kratšie je víno na vzduchu, tým viac ti bude chutiť, keď sa k nemu vrátiš

Prečo je to tak? Je to jednoduché. Čím dlhšie víno vystavíme kyslíku, tým viac znižujeme jeho kvalitu. Vo fľaši dobrého vína sa pred otvorením nachádza neutrálny plyn na vyplnenie voľného priestoru a samotné víno. Keď sa víno otvorí, neutrálny plyn vo fľaši, ktorý udržuje kvalitu vína, sa vymení za kyslík. Kyslík je pre víno škodlivý, nakoľko môže rýchlo zvetrať, stratiť svoju typickú chuť, či arómu. 

Napríklad, týždeň otvorené víno môžeme pripraviť o sviežosť a ovocnú arómu, no i chuť. Platí to i pri mladých vínach. Preto čím skôr víno dopiješ, alebo použiješ do talianskeho rizota, tým lepší zážitok z neho budeš mať.

Existujú však aj výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Občas chuti starších a kvalitných vín dokonca prospeje, ak ich budete servírovať až druhý deň po otvorení. Týka sa to hlavne niektorých červených vín, pri ktorých vplyvom okysličenia príde k zjemneniu tanínov.

Rovnako niektoré mladé vína si na druhý deň vychutnáte ešte viac. Ľahká oxidácia vo fľaši má totiž v takýchto prípadoch podobný efekt ako dekantácia – proces, pri ktorom kyslík pomáha zvýrazniť arómu vína.

Čo teda robiť s otvorenou fľašou vína?

Dnes to víno jednoducho nevyužijem. Dopijem ho inokedy. Najjednoduchšia rada do každej domácnosti je, poriadne ho zavri (korkom alebo špeciálnymi univerzálnymi zátkami na otvorené fľaše, ktoré sa dajú ľahko kúpiť) a daj ho do chladničky. Vzhľadom k tomu, že teplo urýchľuje reakcie, ktoré pácha samotný vzduch v otvorenej fľaši vína, môžeme toto ,,vyprchanie arómy a chuti“ spomaliť odložením vína do chladničky. Nezabudnite však na to, aby ste červené vína pred podávaním nezabudli z chladničky včas vybrať, aby sa dostatočne ,,oteplilo“.

Pre náročných milovníkov vína

No dobre, ale Vy doma máte víno za 150€, nevypijete viac ako 2 poháriky za večer a Vaša pani manželka je abstinentka, takže to ostalo na Vás. 
Čo ale s načatou fľašou?

Náročný milovník vína sa môže inšpirovať americkým vedcom a lekárom Gregom Lambrechtom, ktorý mal podobný problém. Gregova manželka je abstinentka a on bol dlho frustrovaný z množstva vína v jednej ,,sedmičke", ktoré sa nedopije a stráca tým kvalitu. Jeho Coravin, v hodnote asi 400€ (vrátane náplní a interným plynom) je prístroj, ktorým vyriešil tento svoj problém. Coravin extrahuje pomocou trubičky s dutou ihlou presne také množstvo vína z fľaše, aké si práve prajete vypiť. Ihla je tak tenká, že sa korok znovu utesní a vzniknutý nový priestor vo fľaši sa zaplní neutrálnym plynom, čím sa zároveň vytlačí vínu škodlivý kyslík von.
Či je to prehnané riešenie, to posúďte sami. 

Existujú aj iné možnosti

V dnešnej dobe môžete stiahnuť i po menej náročných variantoch zachovania kvality vášho vína. 

ak ste milovníkom drahého vína, môžete si kúpiť neutrálny plyn, tento plyn vôbec nie je drahý a môžete ho vstreknúť do fľaše, ktorú najprv korkom zavriete

taktiež si môžete víno preliať do menšej fľaše, aby keď ju uzavriete v nej bolo menšie množstvo kyslíku

na trhu dostať aj dômyselné pumpičky, ktoré z otvorenej fľaše odsajú vzduch a vytvoria tak vakuum, treba však maslieť na to, že spolu s kyslíkom pumpičky odsajú aj kus arómy

ako už bolo v článku spomenuté, najzákladnejšou radou je poriadne zavrieť fľašu najlepšie korkovým štuplom a dať ju do chladničky, keďže teplo urýchľuje reakciu kyslíku s vínom 

víno nedávajte do mrazničky, nemá rado prudké výkyvy teplôt, víno v chladničke skladujte po stojačky a ďalej od aromatických potravín, ktorých pach by mohlo nasiaknúť

víno nemá rado svetlo, takže ak máte priesvitnú fľašu, môžete ju obaliť do kusu látky či alobalu

Martin Šebesta odporúča

Kvalitné víno vhodné na každú príležitosť spracované v rodinnom vinárstve s láskou k viniciam. Očarí vás už prvý dúšok vína. Ktoré si vyberiete vy?

Zdroj:
Znalcem vína za 24 hodin, J. Robinson, 2016. Vydala Grada Publishing, a. s. ISBN 978-80-271-0087-3.
https://www.vinozarchivu.sk/ako-skladovat-otvorenu-flasu-vina/

Upozornenie

Predaj alkoholických nápojov len pre osoby nad 18 rokov!

Možný nákup iba ucelené kartóny 6 ks fliaš (môže byť aj mix rôznych fliaš), vzhľadom na krehkosť tovaru.

Upozornenie

Predaj alkoholických nápojov len pre osoby nad 18 rokov!

Možný nákup iba 6 ks fliaš (aj mix), vzhľadom na krehkosť tovaru.